Resepi Sos Steambot

Cerita semalam, 
Tak tau nak masak apa untuk bukak puasa..tetiba dtg idea nak buat steambot. Terus suruh suami beli bahan untuk masak. Sebelum ni buat sos biasanya kurang kick..tp sos semalam mmg sedap. So, nak simpan dlm blog, kot nnt nak buat lg, tau mana nak refer :)







Resepi Sos Steambot

1 sk pes tomyam
2 tangkai cili api merah
2 ulas bawang putih
2 sk minyak bijan
1 sk sos tiram
1 sk kicap manis
1/2 sk sunquick
3 sb air masak
Daun ketumbar dihiris
Garam dan gula secukup rasa 

Cara masak: Blend cili api dan bawang putih kemudian masak bersama semua bahan di atas kecuali daun ketumbar. Bila dah pekat, hidang dgn letak daun ketumbar..senang kan?





Jemput makan semua..oh, lupa! Resepi kat atas suami bawak balik dari opis..print dari internet tp xpasti sumber mana. Tp sy dah alter sikit resepi tu, kredit kat tuan punya resepi asal yer :)

Comments

  1. wooow menjilat jari menghirup kuah leee dah dapat resepi sos terbaik dari ladang hihiks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT kena cuba buat dulu baru boleh kata terbaek dari ladang lah..mlm neh buat tau :P

      Delete
  2. ada sanquick ... boleh cuba nanti .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh try Vee, kasi pekat sikit pastu baru tutup api..macam sos steambot Johnny dah..hihi

      Delete
  3. salam. wahhh sedap ni..ada masa nanti nak try hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila..sila..senang pn senang kan? Huhu..

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pasang Bidai Tingkap Guna Cabletight

Cara Tebuk Lubang Pada Jubin

Cara Tanam Rumput Karpet