Posts

Showing posts from February, 2015

~Kek Coklat Kukus Paling Senang~

Image
Kek coklat kukus! Semalam ada rasa rajin sikit nak buat kek, tp memandangkan xder oven..so buat kek kukus jer. First sekali, cari resepi dulu. Jumpa resepi senang ni kat blog cikmatahari. Tp disebabkan xder mixer, guna method lg senang..pakai blender! Haha..

Resepi
(Semua adunan dah dikurangkan separuh dari resepi asal)

Bahan diayak sekali dalam mangkuk 3/4 cawan tepung gandum 1/2 cawan serbuk coklat 1/2 sudu kecil serbuk penaik 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Bahan dipanaskan atas dapur hingga sebati 1/2 cawan mentega 1/2 cawan gula pasir 1/2 cawan susu cair 1/2 cawan susu pekat
Bahan diblend 2 biji telur ayam 1/2 sudu kecil esen vanila
Firstly, masukkan telur dan esen vanila dalam blender dan blend hingga kembang. Kemudian, masukkan bahan yg dah dipanaskan td ke dlm blender dan blend sebati. Lastly, masukkan bahan yg telah diayak sedikit demi sedikit ke dlm blender dan blend. Bila adunan dah sebati, boleh letak dlm bekas acuan yg dah disapu mentega. Kukus selama 45min @ sehingga masak.


~Mabul Island~ PELAJARAN PENTING

Image
Im in love...
With Sabah..ngee. Best sgt holiday kat Sabah...xcukup rasanya duk seminggu, kalau boleh nak tinggal sana terus :P
Baru balik holiday minggu lepas. Kitorang ke Mabul, KK dan Kundasang. Tapi nak cter pasal Mabul Island dulu..nak cter pasal pelajaran yg kitorang belajar kat sini..


Kitorang mmg zero pasal Mabul Island ni. Pi sana pun gamble jer, baca blog org dan check info dr mr gugel sket. Jd, hasilnya..best! Haha..padan muka kitorang.

FIRST Day
Kul 6.30pg kitorang dah gerak pi airport dari rumah kakak ipar kat Tuaran. Sampai airport breakfast sambil buang masa sbb flight jam 8.50pg delay pulak tu ke 9.15pg. Sambil tunggu tu, Auni dpt hadiah sticker dari kakak kecik dari Taiwan, xreti cakap Malay/English..datuknya yg translate utk ktrg..


Lbh kurang jam 10.30pg ktrg sampai di airport Tawau. Then ktrg amek teksi (rm45/cab) utk ke bandar Tawau. Teksi direct dari airport ke Semporna mmg ada tp mahal sket (rm150/cab). So ktrg turun di bandar Tawau dulu dan naek bas utk ke Sempo…