Posts

Showing posts from January, 2015

~Pneumonia~Jangkitan Kuman pd Paru-Paru

Image
Last week memang minggu yang mencabar, Auni disahkan kena pneumonia aka jangkitan kuman pd paru2. Xsure macammana boleh kena tp doc kata jangkitan disebabkan kuman yg tersebar dlm udara, persekitaran kotor dan mungkin jugak ada contact dgn org yg baru balik haji/ umrah.




Nak dijadikan cerita pulak, sebelum Auni kena sakit tu, kitorang sebenarnya baru balik dr KL dan Melaka, hantar mak mertua kat KLIA utk buat umrah, then terus ke Melaka..cuti2 Malaysia kejap dalam 2 hari. Balik rumah, esoknya Auni demam. Bila 3 hari demam xder nampak gaya nak kebah, baru ke hospital dan doc kata Auni kena pneumonia. Mungkin kuman kat airpott atau hotel kitorang tidur tu kot..wallahualam.




Masa doc gtau tu, xder risau mana pun sbb xtau penyakit ni mcmmana. Dah balik rumah, macam biasa gugel dlm internet...dup dap dup dap jer jadinya. Rupa2nya penyakit ni boleh bawak maut kalau lambat dirawat! Ma shaa Allah, nasib baik kami cepat bawak ke klinik. Selain tu, pneumonia ni jugak cepat kesannya. Dlm masa seh…