Monday, 6 July 2015

~Tanda-tanda Keguguran~

Saya 99% confident yang saya baru lepas mengalami keguguran walaupun x pi check kat klinik. Masuk bulan Ramadhan ni, tetiba mood swing berlaku kat sy. Yang pastinya semuanya merujuk pada tanda2 orang hamil.

  • Selalu rasa panas.
  • Suka tido atas lantai sbb panas.
  • Asyik mengantuk x kira masa.
  • Selalu nak buang air kecik.


Tp xterfikir lg yg sy tgh pregnant time tu pasal sy xder pulak muntah2 macam first pregnancy dulu. Lepas tu, rasanya sy rajin sgt memasak, rajin sampai kalau boleh hari2 nak buat kuih buat bukak puasa.  Lauk berbuka tu mmg x miss la masak.

Bila dah selalu tido atas lantai, sy teringat pulak time pregnant dulu..hari2 tido atas lantai xberbaju pasal panas..baru terfikir maybe sy pregnant. Tp silap kitorang sbb buat sambil lewa jer, x pi check kat klinik, x beli pregnancy test kit, x jaga makan dan etc. Siap makan nenas, 2 biji pulak tu husband beli. Makan cheese, lemon lagi.. elok masuk akhir bulan Jun, tetiba period pulak tp rasanya ni tanda2 sy dah keguguran. Pasaipa? Pasai period sy biasa xmacam ni.






  •         Period lama, biasa dlm 7-8 hari..ni xabes2 lg. 
  •     Yang paling ketara, biasa period xder keluar ketul2 darah, ni ada beberapa ketulan keluar sebesar duit 50sen selama beberapa hari. Saya amek buang dlm tong sampah.
  •     Sakit perut masa awal2 period tu, sakit macam senggugut.



  •      Semua tanda2 pregnant tetiba hilang, dah tak mengantuk, kurang pi toilet, x panas dah.



  • Kesian Encek Husband pasal dah berharap dgn Auni, baru jer nak maen dgn adik tp adik xjd keluar. Nnt Umi kasi adik laen yer. Semoga murah rezeki dapat adik untuk Auni lepas ni. Pengajaran untuk kitorang, dah rasa macam pregnant tu..cepat2 test dan jaga makan. In shaa Allah ada rezeki laen pasni..aamiin..

    Wednesday, 1 July 2015

    ~Pengalaman Interview Kerja~

    Bermula Mac tahun ni, kitorang start stay kat KL..start tu jugak bermulanya pencarian kerja. Cari kerja senang tapi nak dapat kerja tu kena attend interview la dulu. Dah dapat kerja tu, macam2 hal pulak yang jadi. Sesungguhnya Allah sayang kitorang la tu pasal kasi banyak ujian. Saya nak share pengalaman pi interview, yang mana kebanyakkannya terpaksa direject bila dah dapat..adui..



    Mac 2015
    - Dapat interview sbg pengendali tuition center, mmg plan nak cari kerja mengajar tuisyen jer sbb senang nak spend masa dgn si kecik waktu siang. Malam Abi dia yang jaga. So pada hari kejadian, pi la interview dgn Encek Husband pasal interview tu buat pada weekend. Time sampai, rupanya cuma saya sorang jer candidate yg dipanggil utk interview. Interview pun x macam interview, borak2 sikit dlm English + BM, terus dapat kerja. Soalan biasa2 jer, tell me about urself, why u choose this job, ideas on improving the center..bla2..Tp bab gaji yg xbest, xsampai RM2k pun. Bukan demand tp at this age with a bit experience, im expecting salary around RM2.5k and above. Hihi..so balik rumah, diskas dgn husband kata nak tolak kerja tu. Jadi, konfirm la xjadi kerja di Setapak :(


    April 2015 
    - Dapat pulak interview sbg Admin Exec cum Tutor kat tuition center di PJ. Pun sama, pi interview dan borak2 sikit, dapat kerja. Bos adalah seorang amoi yg sgt baek dan penyayang, saya pun dah start sayang kat bos baek tu. Gaji RM2.5k, lepas interview diorang kata akan call jika dapat. Keesokkan harinya, dapat call dari tuition center kata saya dapat kerja. Minggu dapan start kerja, kena amek offer letter dan sign kontrak. Diskas dgn Encek Husband..decide amek kerja tu. Tapi cuma bertahan kerja selama 3 hari jer. Sumer gara2 parking. Kerja habis jam 10malam, sampai umah dalam 11.30mlm. Car park dah full, terpaksa parking kat blok sebelah. Esok pg time nak pi kerja, tengok2 tayar dah kena clamp, terbang RM50 utk bayar fee bukak clamp. Esok malamnya pulak, full lg car park. Terpaksa call husband utk tolak kete bagi dapat parking space. Lusanya pulak, jam 12mlm baru dapat parking..penat tiap2 mlm layan parking jer, inform bos nak resign. Bos pulak baek, dia pulak suruh pindah cari rumah kat PJ. Tp nak cari rumah bukan senang bos, so bos kata dia try call candidate yg pernah dtg interview aritu, nak kerja x. Pada hari ke4 bos kata xyah kejela sbb candidate tu setuju nak kerja, tp kena dtg center utk amek gaji, bos siap bayar gaji utk 3 hari tu. Walhal ikut kontrak saya yg kena bayar, tp mmg salute la bos baek tu. Sedeh nak berpisah..sob..sob..xder rezeki lg


    Mei 2015 
    - Balik kg, suami attachment sebulan kat kg. So sebulan tu mmg x apply kerja dan xder attend interview.


    Jun 2015
    - Bulan ni ada 3 interview. Kali ni tanak cari kerja malam dah, penat cari parking jer nnt. Nak cari fulltime job ikut office hour. Plan kali ni samada keja sales atau guru. Nak kerja sales utk longterm goal pasal plan nak ada bisnes sendiri bila dah tua. Tanak kerja sampai mati. Nak jd cikgu pasal saya suka mengajar. Tp kalau guru swasta ni gaji xder la tinggi mana, tu yg xbest kecuali kalau dpt international school, tp nak dapat international school susah kalau degree bukan dlm education. So, try jer la apply mana yang ada.

    First interview sbg Personal Banker RHB, pi interview di KL, sepatutnya 3 orang tp cuma saya sorang jer yang datang. Time interview fully English tp kadang2 diorang borak dalam Malay. Interviewer 3 org tp lebih kepada borak pun ada, sampai 2 jam duduk kat dlm bilik tu. Soalan mencabar jugak sbb kena citer start dari abes SPM sampai skrg. Pastu interviewer sajer nak psiko, nasib saya cool..eheh..Sebelum balik, interviewer kata saya dapat kerja tu tp kena tunggu HR call dulu, dlm sebulan jugak tunggunya. Akhir bulan Jun baru dapat call dari HR gtau saya dapat kerja tu.



    Second interview sbg Sales Specialist. Dgr pada nama dan background company mmg gah, siap ada cawangan kat Hong Kong, Thailand, China bagai. Tp time sampai opis, bangunan kecik dgn tempat yang xstrategik langsung. Punya ramai candidate dtg dlm 12 org dan most of them are Chinese, siap ada foreigner lg. Kebanyakan yang datang dah entitle as manager, high expectation sbb gaji yang di offer pun sangatla tinggi. Tapi bila sampai situ baru tau, the job is commission-based. So, half of the candidate decide tuk balik termasukla saya. Taknak buang masa nak dengar explanation dah.  

    Third interview was as a lecturer kat Sepang tp saya berat hati nak pi interview ni pasal saya malas dah nak sambung belajar. Kalau tak sambung belajar mmg sampai tua la x naek pangkat . Tp tepu dah otak rasanya nak belajar, jadi persediaan nak interview tu mmg kurangla. Pastu time nak pi interview tu, boleh pulak sesat kat KL. Nampak sgt macam xder rezeki kat situ. Interview sepatutnya jam 10pg tp 9.30pg still kat KL lg. So call diorang kata xdtg utk interview. The end di situ.


    Julai 2015 
    - Decide nak kerja sbg Personal Banker, tp bila check internet, baru tau hukum jual insurans konvensional tu rupanya haram. Time tu xrasa berat hati lg sbb bila tanya Sales Manager, dia kata jgn guna duit komisyen dan repent to Allah. Jadi xmakan duit haram. Oh..lupa gitau, gaji RM2.3k + komisyen. Komisyen based on insurans yg dijual (0.08 x RM100). Tapi suami xpuas hati, beliau pi tanya ustaz2 yg dia kenal. Siap tanya Ustaz Nazmi Karim yg glemer tu lg. Semua jawab haram dan baek jauhkan. Paling best, sorang ustaz ni siap gitau camni 'kejarlah akhirat sekuat2nya, pasti dunia datang sendiri'. 




    Jadi keputusannya skrg, kitorang decide nak tolak kerja tu tp saya xinform lg Sales Manager. Lapor diri should be on 6/7 kat Bangi tp kitorang lg takut murka Allah. 3 bulan dah cari kerja dan hasilnya masih negatif, tp xper. Jangan putus asa, pasti Allah tunjuk jalan. Walaupun saya lagi suka duk kat Terengganu dari duk sini tp rasanya happy jugak duk sini pasal bnyk benda baru kitorang buat sama2. Thanks Encek Husband sbb jadi suami terbaek dan Abi terlembut kitorang..wink..

    ~Manis Sangat Cik Ramadhan Ni~

    Dah lama x update blog, dekat 4 bulan dah lamanya. Sejak pindah KL ni, macam2 citer baru yang jadi.

    Sementelah skrg ni bulan Ramadhan, lagi sibuk dgn aktiviti memasak. Boleh kata hari2 masak resepi baru. Semua google dalam internet, x pun telefon mak dgn mak mertua tanya resepi. Walaupun masa mudanya, saya bukan seorang yang rajin memasak..tp kini segalanya berubah. Hehe..saya suka memasak, nak2 bila masakan tu menjadi..mmg bersemangatlah nak masak lg.

    Syukur jugak dapat suami ringan tulang, lg senang. Tiap kali nak masak resepi baru, Encek Husband masak satu lauk, saya masak satu lauk. Balik jer kerja, terus bawak masuk bahan mentah..siap sembahyang, beliau dah sedia kat dapur. Lagi bagus pasal beliau lg pandai masak dari saya. So, mmg senang la kerja saya..wink..

    Boroi dah perut tu..

    Donut, nasik kerabu, nasik ayam, daging salai cili padi, karipap, onde-onde, kerabu sayur, steak, spageti carbonara, spageti bolognaise, mee kungfu ngan plus other things jugakla diari memasak sepanjang Ramadhan ni kitorang dah buat. Sampaikan sos cili pun sy buat jer skrg ni, xder nak beli2 dah. Bukan susah pun rupanya.

    Alhamdulillah skrg pun dah start sembahyang terawikh kat rumah, dulu xder nak rajin sgt..skrg ok sikit kot. Walaupun buat 8 rakaat jer, better la dari xder. Pastu sembahyang kat umah jer pasal si kecik ni xleh nak bawak pi surau, nnt bising ngan suara dia jer pulak. Cuma Encek Husband jer yg pi masjid sembahyang. Semoga tahun ni lebih baik dari tahun yg sebelum2 ni...aamiin..

    Saya suka Ramadhan, Syawal lagi lah suka..ngeee..

    Monday, 16 February 2015

    ~Kek Coklat Kukus Paling Senang~

    Kek coklat kukus!
    Semalam ada rasa rajin sikit nak buat kek, tp memandangkan xder oven..so buat kek kukus jer. First sekali, cari resepi dulu. Jumpa resepi senang ni kat blog cikmatahari. Tp disebabkan xder mixer, guna method lg senang..pakai blender! Haha..


    Resepi
    (Semua adunan dah dikurangkan separuh dari resepi asal)


    Bahan diayak sekali dalam mangkuk
    3/4 cawan tepung gandum
    1/2 cawan serbuk coklat
    1/2 sudu kecil serbuk penaik
    1/2 sudu kecil soda bikarbonat

    Bahan dipanaskan atas dapur hingga sebati
    1/2 cawan mentega
    1/2 cawan gula pasir
    1/2 cawan susu cair
    1/2 cawan susu pekat

    Bahan diblend
    2 biji telur ayam
    1/2 sudu kecil esen vanila

    Firstly, masukkan telur dan esen vanila dalam blender dan blend hingga kembang. Kemudian, masukkan bahan yg dah dipanaskan td ke dlm blender dan blend sebati. Lastly, masukkan bahan yg telah diayak sedikit demi sedikit ke dlm blender dan blend. Bila adunan dah sebati, boleh letak dlm bekas acuan yg dah disapu mentega. Kukus selama 45min @ sehingga masak.



    Kek naek gebu betul sampai pecah2 siap kena penutup pengukus lg. Lepas ni, nak buat kek, xpayah guna mixer dah, guna blender jer. Kek pun gebu, tenaga pun jimat. Rasa pun sedap :P

    Wednesday, 4 February 2015

    ~Mabul Island~ PELAJARAN PENTING

    Im in love...

    With Sabah..ngee. Best sgt holiday kat Sabah...xcukup rasanya duk seminggu, kalau boleh nak tinggal sana terus :P

    Baru balik holiday minggu lepas. Kitorang ke Mabul, KK dan Kundasang. Tapi nak cter pasal Mabul Island dulu..nak cter pasal pelajaran yg kitorang belajar kat sini..


    Kitorang mmg zero pasal Mabul Island ni. Pi sana pun gamble jer, baca blog org dan check info dr mr gugel sket. Jd, hasilnya..best! Haha..padan muka kitorang.


    FIRST Day

    Kul 6.30pg kitorang dah gerak pi airport dari rumah kakak ipar kat Tuaran. Sampai airport breakfast sambil buang masa sbb flight jam 8.50pg delay pulak tu ke 9.15pg. Sambil tunggu tu, Auni dpt hadiah sticker dari kakak kecik dari Taiwan, xreti cakap Malay/English..datuknya yg translate utk ktrg..


    Lbh kurang jam 10.30pg ktrg sampai di airport Tawau. Then ktrg amek teksi (rm45/cab) utk ke bandar Tawau. Teksi direct dari airport ke Semporna mmg ada tp mahal sket (rm150/cab). So ktrg turun di bandar Tawau dulu dan naek bas utk ke Semporna. Harga tiket bas baru rm12/head tp lama sikitla perjalanan, dlm 2jam. Takper, dlm bas kita tido :P

    Dlm jam 1.30tghr ktrg sampai di pekan Semporna. Ha..kat pekan ni la letaknya jeti nak ke Mabul. Tp masalahnya, ktrg xtau kat mana the exact location jeti tu terletak..dgn beg bnyk, siap kotak shopping kat KK lg, backpack dgn beg AF pulak..menapakla ktrg jln kaki cari jeti. Dlm pencarian tu, bnykla kereta yg lalu lalang duk hon ktrg sana sini. Heran jugak tp buat dono jer..rupa2nya diorg ni prebet sapu..

    PELAJARAN PERTAMA: next time dah sampai stesen bas, terus tahan prebet sapu utk ke jeti..pasaipa? Pasai mmg kat sini diorg xder teksi, cuma prebet sapu yg beroperasi..nak ke mana2 dlm Semporna cas cuma rm2~rm2.30. Murah jer sbb pekan Semporna ni kecik sgt. Pastu kat sini, prebet sapu mmg xsalah dan dibenarkan beroperasi oleh authority, sbb tu xder teksi..ada pun maybe xsampai 5buah pun..so dun worilah kalau nak naek prebet sapu ni.

    Tp ktrg? Ktrg menapak sampai ke Dragon Inn Floating Boat..sbb xtau pasal kewujudan prebet sapu tu. Dah nak balik KL baru tau..sadis sgt..huhu. Sampai Dragon Inn, check in standard room rm105/room utk smlm.

    PELAJARAN KEDUA: kalau jumpa budak rambut mengerbang berkeliaran mintak sedekah..tu adalah suku kaum Bajau yg tinggal kat laut. Mereka akan naek ke darat utk bermaen sambil mintak sedekah. Kalau rasa nak kasi pape, kasilah tp nnt ramaila yg dtg mintak lg kat korang.




    Ikan awet ni, ptg2 ada show kat tepi laut utk tgk ikan ni ngan ikan laut yg laen. Apa ntah nama ikan nyer tp berat lebih 50kg seekor. Mmg first experience tgk ikan laut dlm ni depan mata..besar kot!





    Malam tu jam 8pm dah tidoq..Toilet yg plg best, terasa mcm masa budak2 mandi umah arwah nenek. Bila mandi air turun ikut celah papan kayu..betul2 membangkit nostalgia masa kecik..sob...sob..

    Ptg tu kitorang survey pakej utk ke Mabul Island dan penuhi malam tu dgn tidoq jer seawal jam 8mlm..awal betul..


    SECOND Day

    Awal pg ktrg pi register pakej dan join ikut pi ke Mabul Island dgn tourists yg lain. Cuma kitorang jer Malaysian, yg laen omputeh dan Chinese..xder hal. Kitorang amek pakej dr Uncle Chang's Sipadan Mabul Dive Lodge dgn total rm864 utk 2dewasa selama 3hari 2malam. Infant free. Bnyk lg pakej yg murah tp suami cakap nak jugak pakej tu. Konon2 sbb tempat cantek, nak create sweet memories best2 la kononnya.

    Tapi..

    8.30pg kitorang naek bot dan sampai ke pulau dlm jam 9.30pg. Jam 11pg baru leh check in...breakfast dulu sebaik sampai tu. Makanan? Mee goreng jer..Disebabkan next snorkeling trip on 1.30pm, so kitorang decide pi pusing kg jln2..Round2 kg, terjumpa budak2 Mabul..borak2 sket..


    Check in bilik, entah kenapa dapat bilik VIP pulak..masa bayar xder cakap pun nak bilik vip. Tp xberbaloi pun pasal sama jer dgn bilik laen, cuma besar sket, bnyk katil extra. Sesuai utk yg dtg dlm group..utk kitorang, sesuai utk maen lompat2 atas tilam extra :P





     Bilik betul2 kat sebelah buaian gantung, time panas nak tido ptg..kitorang pi tidoq dlm buaian..selubung badan, sejuk pasal angin laut. Untung jugakla dpt bilik vip pasal kitorang conquer buaian..bilik laen xder..hehe


    Jam 1.30pm tu follow snorkel kat Mabul tp air xclear sbb driver bot bawak kat tempat yg dlm. Xbest, suami asyik mengadu jer xnampak..sy xleh snorkel sbb bawak auni. Auni plak first time, nanges jer la kejenya. Tp kejap2 happy, pastu sambung nanges lg.

    Jam 3pm kitorang balik, terus tidoq. Jam 5ptg jalan2 balik kat kg mabul..Owh, lupa nak gtau, kat sini xder letrik, generator kat lodge start dibuka jam 4.30pm dan ditutup jam 8pg. So, kalau duk kat bilik tu mmg panaslah. Pastu air mandi pulak adalah air masin..what? Mmg air masin..adui, rambut mengerbang dah macam suku bajau jadinya sbb mandi air masin jer. Tp x la semasin mcm dlm laut..cuma bila masuk mulut, mmg terasalah kemasinan itu.

    Time ronda dlm kg, terjumpa bnyk resort kat sini.Cantek2 siap dgn swimming pool.



    PELAJARAN KETIGA: Next time, taknak amek pakej atas laut lg..nak try amek kat darat pulak. Boleh mandi swimming pool..xderla nak mandi air masin jer 3hari..adu..du..


    THIRD Day

    Jam 7pg breakfast..kalau ikut trip arini ada 3x trip snorkeling..niat nak follow semua tp lepas first trip 8.30pg ke Mabul island, terus kensel nak join second trip ke Kapalai Island. Arus kuat, nak turun bawak Auni pun xberani..cuma Abi jer yg turun tp katanya xnampak pape dlm laut tu. So trip ke Kapalai kensel, ganti jalan2 kat kg sambil amek gambar. Oh, trip ke Kapalai Island kena bayar rm30/head kalau nak pi pasal jauh sket locationnya.


    Time balik dr island tu, ada brader kg dtg naek sampan jual ikan fresh baru tangkap. Kitorang pun rembat ikan kerapu dgn ikan merah semua besar sket dr tapak tangan dlm 6 ekor. Harga? Rm10 jer..murah2..pastu kasi kat chef masak utk makan mlm. Cas rm15/lauk.

    PELAJARAN KEEMPAT: Kalau nampak ada org dtg naek sampan sambil angkat sumthing, maknanya diorang nak jual hasil tangkapan diorangla tu. Harga boleh tawar sampai jd sgt murah..berbaloi. Ketam biasanya jual awal2 pg dlm jam8 camtu. Kalau nak, kena tunggu lah tepi tangga tu.


    Lepas lunch, jam 1.30pm pi join snorkeling kat Mabul island. Rugi x follow pasal esok dah nak balik. Arus dah reda, air laut pun dah surut..so dpt tgk pemandangan yg cantek. Auni turun dah xnanges dah..seronok pulak dia. Kitorang suruh crew tolong amek pic kitorang dlm laut nnt tp elok jer dia rembat kamera tu masuk air amek gambar coral, penyu ngan fishes jer. Adui..nak amek gambar dlm laut dgn family pun xdpt..



    Jam 3pm kitorang balik ke bilik, siap2 mandi solat semua sbb ptg kitorang nak pi beli lobster. Pi rumah pakcik jual lobster, tgk sendiri dia tangkap lobster dan pegang lobster hidup2. First time kot. Harga murah pulak tu..cuma rm150/kg..kalau kat kedai mesti rm250/kg ke atas. Dah beli, kitorang pusing kg lg..biasanya budak2 yg duk kat atas laut akan naek kat darat ni ptg2 sbb nak maen..jd suasana waktu ptg mmg sgt meriah dgn budak2 sampai rasa serabut pulak..haha.


    Signboard umah pakcik jual lobster..tp nak sampai ke rumahnya mmg scary la, jambatan kayu terkopak sana sini..hui..takut..


    Auni pun nak pegang lobster, kalau melompat lobster tu mau nanges dia..


    Lobster tu kasi pd chef utk masak stim, ikan pulak buat masak masam manis. Mlm tu, tidoq lambat sket dlm kul 9.30mlm. Pi minum kat kedai kopi dlm kg, sambil rasa bayu laut yg  bertiup nyaman..sedeh nak balik..xpuas lg stay kat Mabul :(




    Kitorang snap bnyk pic rumah atas laut dan atas darat. Ni antara pic beza rumah diorang, unik sgt. Kat atas ni umah atas laut. Kat bawah umah atas darat.





    LAST Day

    Jam 7pg kitorang dah kena check out, patutnya bot balik kul 11pg dan check out jam 9pg tp disebabkan krew nak hantar diver pi pulau yg jauh..so, kena hantar kitorang balik awal pg. 

    PELAJARAN KELIMA: Kitorang taknak amek pakej dgn Uncle Chang ni lg, moment kat Mabul mmg best tp spoil kat lodge. Dah la bayar mahal, tp servis camtu jer. Makanan yg sama, xder pilihan makanan len pastu xsedap pun (cuma yg kitorang bayar rm15/lauk tu jer sedap. Yg laen rasa macam makan time kat asrama sekolah), letrik xder sampai jam4.30pm (panas tau, apsal xleh bukak generator tu awal?), mandi air masin, bawak pi snorkel tp kat tempat dlm yg xnampak apa, nak pi Kapalai kena cas pulak (yg kitorang bayar rm400+/head tu guna buat apa?) dan yg plg geram tu..boleh pulak kena check out dan balik awal pasal nak bawak divers pi pulau...apakah..apakah..

    Tp xdinafikan bila amek gambar kat lodge ni, mmg automatik gambar jd cantek. Cantek camni..



    Sunset..nampak direct dari cafe..


    Patutnya kitorang dah plan pg tu nak ke kampung pusing2 sebelum balik, akhirnya xdpt. Bot sampai jam 8pg..berakhirlah pengalaman best kat Mabul. Walaupun mcm bnyk sgt kitorang nak komplen kat Uncle Chang ni tp sebenarnya kitorang sgt enjoy time kat Mabul. Kalau ada peluang lg, mmg kitorang sampai lg la..haha.


    Aku jatuh cinta sama kamu..Mabul...Sabah...Abi..Auni.. 

    Monday, 5 January 2015

    ~Pneumonia~Jangkitan Kuman pd Paru-Paru

    Last week memang minggu yang mencabar, Auni disahkan kena pneumonia aka jangkitan kuman pd paru2. Xsure macammana boleh kena tp doc kata jangkitan disebabkan kuman yg tersebar dlm udara, persekitaran kotor dan mungkin jugak ada contact dgn org yg baru balik haji/ umrah.




    Nak dijadikan cerita pulak, sebelum Auni kena sakit tu, kitorang sebenarnya baru balik dr KL dan Melaka, hantar mak mertua kat KLIA utk buat umrah, then terus ke Melaka..cuti2 Malaysia kejap dalam 2 hari. Balik rumah, esoknya Auni demam. Bila 3 hari demam xder nampak gaya nak kebah, baru ke hospital dan doc kata Auni kena pneumonia. Mungkin kuman kat airpott atau hotel kitorang tidur tu kot..wallahualam.




    Masa doc gtau tu, xder risau mana pun sbb xtau penyakit ni mcmmana. Dah balik rumah, macam biasa gugel dlm internet...dup dap dup dap jer jadinya. Rupa2nya penyakit ni boleh bawak maut kalau lambat dirawat! Ma shaa Allah, nasib baik kami cepat bawak ke klinik. Selain tu, pneumonia ni jugak cepat kesannya. Dlm masa sehari lepas demam pun dah boleh dijangkiti penyakit ni, tanda2 penyakit pulak..baby demam (waktu mlm dan awal pg demam panas), berhingus, nafas berbunyi dan baby xselera makan. Itu simptom utama kat Auni lah..tp penyakit ni common jd kat baby..

    Utk check, biasanya doc akan letak stetoskop kat dada baby dan dengar ada bunyi pelik x. Lepas tu, kalau baby saspek ada pneumonia, doc akan kasi mild antibiotik dan perlu disuap pd baby selama seminggu xboleh skip. Kalau skip, kuman boleh jd lebih kuat dan antibiotik tu dah xboleh pakai dan kena ganti dgn antibiotik lain yg lebih kuat. Time ni mencabar..Auni dgn tenaga nyer yg xberapa nak ada lg tu mengamuk sakan time nak makan ubat. Abi tukang sumbat syringe dlm mulut, umi tukang pegang tangan dan mulut Auni. Kalau x, menyembur2 sebelum sempat telan. 





    Cara nak rawat mmg xder pilihan lain, kena suap antibiotik..xkira baby suka x. Selain tu, disebabkan baby mmg xlalu nak makan time sakit ni..kena kerap susukan...biar dia bnyk minum, xper..jgn kurang itu bahaya sbb baby akan terhidrat nnt. Selain tu, bawak baby main kat luar rumah. Time Auni sakit aritu, hari2 umi duk kat luar main dgn dia..umi cabut rumput, Auni pun sibuk sama nak tolong. Sbb kuman dtg dr udara kotor Auni kena pneumonia, umi kasi udara bersih pulak nak bilas yg kotor tu. Hihi..




    Alhamdulillah Auni dah sihat..tp sempat jugaklah demam 10hari sebelum nak sihat. Nasib baik x masuk wad, kalau x..aduhai..rindulah abi kat kitorang nnt :P

    Segmen Blogwalking by MissKepeng