Posts

Showing posts from 2015

~Tanda-tanda Keguguran~

Saya 99% confident yang saya baru lepas mengalami keguguran walaupun x pi check kat klinik. Masuk bulan Ramadhan ni, tetiba mood swing berlaku kat sy. Yang pastinya semuanya merujuk pada tanda2 orang hamil.
Selalu rasa panas.Suka tido atas lantai sbb panas.Asyik mengantuk x kira masa.Selalu nak buang air kecik.

Tp xterfikir lg yg sy tgh pregnant time tu pasal sy xder pulak muntah2 macam first pregnancy dulu. Lepas tu, rasanya sy rajin sgt memasak, rajin sampai kalau boleh hari2 nak buat kuih buat bukak puasa.  Lauk berbuka tu mmg x miss la masak.
Bila dah selalu tido atas lantai, sy teringat pulak time pregnant dulu..hari2 tido atas lantai xberbaju pasal panas..baru terfikir maybe sy pregnant. Tp silap kitorang sbb buat sambil lewa jer, x pi check kat klinik, x beli pregnancy test kit, x jaga makan dan etc. Siap makan nenas, 2 biji pulak tu husband beli. Makan cheese, lemon lagi.. elok masuk akhir bulan Jun, tetiba period pulak tp rasanya ni tanda2 sy dah keguguran. Pasaipa? Pasai perio…

~Pengalaman Interview Kerja~

Image
Bermula Mac tahun ni, kitorang start stay kat KL..start tu jugak bermulanya pencarian kerja. Cari kerja senang tapi nak dapat kerja tu kena attend interview la dulu. Dah dapat kerja tu, macam2 hal pulak yang jadi. Sesungguhnya Allah sayang kitorang la tu pasal kasi banyak ujian. Saya nak share pengalaman pi interview, yang mana kebanyakkannya terpaksa direject bila dah dapat..adui..


Mac 2015 - Dapat interview sbg pengendali tuition center, mmg plan nak cari kerja mengajar tuisyen jer sbb senang nak spend masa dgn si kecik waktu siang. Malam Abi dia yang jaga. So pada hari kejadian, pi la interview dgn Encek Husband pasal interview tu buat pada weekend. Time sampai, rupanya cuma saya sorang jer candidate yg dipanggil utk interview. Interview pun x macam interview, borak2 sikit dlm English + BM, terus dapat kerja. Soalan biasa2 jer, tell me about urself, why u choose this job, ideas on improving the center..bla2..Tp bab gaji yg xbest, xsampai RM2k pun. Bukan demand tp at this age with a…

~Manis Sangat Cik Ramadhan Ni~

Image
Dah lama x update blog, dekat 4 bulan dah lamanya. Sejak pindah KL ni, macam2 citer baru yang jadi.
Sementelah skrg ni bulan Ramadhan, lagi sibuk dgn aktiviti memasak. Boleh kata hari2 masak resepi baru. Semua google dalam internet, x pun telefon mak dgn mak mertua tanya resepi. Walaupun masa mudanya, saya bukan seorang yang rajin memasak..tp kini segalanya berubah. Hehe..saya suka memasak, nak2 bila masakan tu menjadi..mmg bersemangatlah nak masak lg.
Syukur jugak dapat suami ringan tulang, lg senang. Tiap kali nak masak resepi baru, Encek Husband masak satu lauk, saya masak satu lauk. Balik jer kerja, terus bawak masuk bahan mentah..siap sembahyang, beliau dah sedia kat dapur. Lagi bagus pasal beliau lg pandai masak dari saya. So, mmg senang la kerja saya..wink..

Donut, nasik kerabu, nasik ayam, daging salai cili padi, karipap, onde-onde, kerabu sayur, steak, spageti carbonara, spageti bolognaise, mee kungfu ngan plus other things jugakla diari memasak sepanjang Ramadhan ni kitoran…

~Kek Coklat Kukus Paling Senang~

Image
Kek coklat kukus! Semalam ada rasa rajin sikit nak buat kek, tp memandangkan xder oven..so buat kek kukus jer. First sekali, cari resepi dulu. Jumpa resepi senang ni kat blog cikmatahari. Tp disebabkan xder mixer, guna method lg senang..pakai blender! Haha..

Resepi
(Semua adunan dah dikurangkan separuh dari resepi asal)

Bahan diayak sekali dalam mangkuk 3/4 cawan tepung gandum 1/2 cawan serbuk coklat 1/2 sudu kecil serbuk penaik 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Bahan dipanaskan atas dapur hingga sebati 1/2 cawan mentega 1/2 cawan gula pasir 1/2 cawan susu cair 1/2 cawan susu pekat
Bahan diblend 2 biji telur ayam 1/2 sudu kecil esen vanila
Firstly, masukkan telur dan esen vanila dalam blender dan blend hingga kembang. Kemudian, masukkan bahan yg dah dipanaskan td ke dlm blender dan blend sebati. Lastly, masukkan bahan yg telah diayak sedikit demi sedikit ke dlm blender dan blend. Bila adunan dah sebati, boleh letak dlm bekas acuan yg dah disapu mentega. Kukus selama 45min @ sehingga masak.


~Mabul Island~ PELAJARAN PENTING

Image
Im in love...
With Sabah..ngee. Best sgt holiday kat Sabah...xcukup rasanya duk seminggu, kalau boleh nak tinggal sana terus :P
Baru balik holiday minggu lepas. Kitorang ke Mabul, KK dan Kundasang. Tapi nak cter pasal Mabul Island dulu..nak cter pasal pelajaran yg kitorang belajar kat sini..


Kitorang mmg zero pasal Mabul Island ni. Pi sana pun gamble jer, baca blog org dan check info dr mr gugel sket. Jd, hasilnya..best! Haha..padan muka kitorang.

FIRST Day
Kul 6.30pg kitorang dah gerak pi airport dari rumah kakak ipar kat Tuaran. Sampai airport breakfast sambil buang masa sbb flight jam 8.50pg delay pulak tu ke 9.15pg. Sambil tunggu tu, Auni dpt hadiah sticker dari kakak kecik dari Taiwan, xreti cakap Malay/English..datuknya yg translate utk ktrg..


Lbh kurang jam 10.30pg ktrg sampai di airport Tawau. Then ktrg amek teksi (rm45/cab) utk ke bandar Tawau. Teksi direct dari airport ke Semporna mmg ada tp mahal sket (rm150/cab). So ktrg turun di bandar Tawau dulu dan naek bas utk ke Sempo…

~Pneumonia~Jangkitan Kuman pd Paru-Paru

Image
Last week memang minggu yang mencabar, Auni disahkan kena pneumonia aka jangkitan kuman pd paru2. Xsure macammana boleh kena tp doc kata jangkitan disebabkan kuman yg tersebar dlm udara, persekitaran kotor dan mungkin jugak ada contact dgn org yg baru balik haji/ umrah.




Nak dijadikan cerita pulak, sebelum Auni kena sakit tu, kitorang sebenarnya baru balik dr KL dan Melaka, hantar mak mertua kat KLIA utk buat umrah, then terus ke Melaka..cuti2 Malaysia kejap dalam 2 hari. Balik rumah, esoknya Auni demam. Bila 3 hari demam xder nampak gaya nak kebah, baru ke hospital dan doc kata Auni kena pneumonia. Mungkin kuman kat airpott atau hotel kitorang tidur tu kot..wallahualam.




Masa doc gtau tu, xder risau mana pun sbb xtau penyakit ni mcmmana. Dah balik rumah, macam biasa gugel dlm internet...dup dap dup dap jer jadinya. Rupa2nya penyakit ni boleh bawak maut kalau lambat dirawat! Ma shaa Allah, nasib baik kami cepat bawak ke klinik. Selain tu, pneumonia ni jugak cepat kesannya. Dlm masa seh…