Tips Memilih Pasangan yang Ikhlas Dalam Masa Singkat

Belum punyai pasangan tapi anda berhajat nak kahwin dalam masa terdekat? Maknanya anda belum ada calon tapi rasa gatal2 badan nak kahwin cepat? Hehe..dont worry..saya dulu macam tu jugak :P 
 Saya berjaya bertunang dalam masa 3 bulan lepas putus cinta dan dgn yakinnya lg 3 bulan selepas itu kami berkahwin. Tak bazirkan masa walau sehari pun. 


Macammana nak cari lelaki terbaek? Check dis out:- 

 1. Jangan limitkan kawan lelaki anda. Walau pun ada tgh mengenali hati budi lelaki A, teruskan jugak mengenali lelaki B dan C hingga F. Jgn sesekali declare anda dan si A adalah pasangan..layan mereka sama level sahaja. Sound like a playgirl but u know urself better than other kan?

 2. Jangan berani sgt nak keluar berdua, sbb anda pun tak kenal rapat mereka..so kalau nak keluar, baek ajak member temankan. Tak pun jumpa jer kat masjid, jgn keluar dari kereta..jumpa tengok muka jer macam yg saya buat dulu :P

 3. Lelaki yg bnyk kasi hadiah, belum tentu terbaek, maybe sbb nak tackle jer. Dah dapat, lom sure dapat hadiah selalu macam awal2.

4. Lelaki yg rapat dgn mak jgn dilepaskan. Sikit2 citer pasal mak, sikit2 ngadu kat mak, selalu bawak mak jalan2..maknanya mereka tau syurga letak bawah kaki mak...pasti mereka akan tau menghargai isteri dan wanita.

 4. Kasi killer question dan nilaikan jawapan mereka. Contoh soalan..'saya ada adik yg sakit mental, parents dah pesan kalau pape jadik kat diorang..saya yg kena jaga adik. So, awak oke x?'. Dengar jawapan diorang, walaupun sebenarnya korang tipu jer, xder pun adik giler. Kalau macam diorang berat2 nak jawab tu..baek carilah lelaki laen.

 5. Tanya org yg kenal lelaki korang tgh kawan tu macammana perangai dia tp jgn sampai diorang tau. Maybe korang boleh tanya jiran sebelah rumah lelaki tu atau cikgu sekolah lama dia..

 6. Lelaki terbaek paling bagus dan perfect adalah lelaki yg faham agamanya dan mengapplikasikan ajaran agama dalam kehidupan dia. Maknanya walau pun dia miskin ker, tak pandai ker, huduh ker tp selagi dia amalkan ajaran agamanya, dia pasti akan jaga isterinya. Sebab menjaga pasangan termasuk dalam benda yg ditekankan dlm agama. So automatik dia akan jaga isterinya :)

 7. Buat checklist habit diorang yg korang tak boleh nak tahan, contohnya dia suka dengar radio kuat2 dlm kereta sambil dance shuffle sampai bergegar kereta..tulis banyak mana perangai mereka yg korang tak suka tu dan tanya diri sendiri 'boleh tak korang hidup dgn lelaki perangai macam tu seumur hidup?'. Kalau boleh, proceed jer.

 8. Macammana nak tau si dia yg terbaek? Lelaki itu dtg ke rumah dgn mak ayah, tu maksudnya mereka ikhlas dan serius nak kahwin dgn anda. Macammana anda nak pilih yg mana terbaek? Tanya Allah, dia Maha Mengetahui..istikharahlah. Walaupun kadang2 jawapan tak dtg direct lepas istikharah tp plg kurang Allah tahu anda dah tanya dia dan Allah pasti kasi yg terbaek.

Comments

  1. I read all that u write.
    Mmg betul i agreed.
    Satu pun dari yg u mention xblh dikecualikan..Saya dah terkena yg no.7
    http://drshikinzainal.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pun dah terkena, itu yg keluar entry tajuk ni..semua based on my experience..thanks sudi singgah

      Delete
    2. Owh. Same...
      Ape nak buat kan? Terima jelah.

      Delete
  2. Jom..
    http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/05/kuiz-medical-1-by-dr-shikin.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letak html kod utk copy banner boleh? Still new ber blog ni, bnyk benda i xtau lg..huhu ;)

      Delete
    2. Maybe ni blh tolong..
      http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/05/cara-letak-banner-backlinkkan-ke-blog.html
      Kalau x berjaya.. Inform ea..

      Delete
    3. Dah berjaya! TQ yer doc :)

      Delete
  3. Noted... Good point... Nk try cuba laa.. Pray for my luck n success yew... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gudluck fifie..
      Semoga bertemu jodoh dgn lelaki yg baek, penyayang, beriman etc..ameen..

      Delete
  4. betul semua kat atas tu...

    tambah satu lagi yek, sentiasa berdoa kpd Tuhan supaya dianugerahkan seorg suami yg baik, penyayang dan beriman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Opss...
      Tertinggal yg paling penting, thanks Nani :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pasang Bidai Tingkap Guna Cabletight

Cara Tebuk Lubang Pada Jubin

~Kek Coklat Kukus Paling Senang~