Macammana Nak Kira Keuntungan Bagi Yang Breastfeed Baby?

Entry ini adalah sambungan kebaikan breastfeed, kalau nak baca yg part 1..silalah klik di sini yer. 

Kat bawah contoh pengiraan utk menunjukkan yg breastfeed ni mmg menjimatkan. Tp these two rough calculations are based on my knowledge and ideas jer. Maybe slightly differ from the actual price.


Calculation bg baby yg minum susu formula
  • Katakan harga bagi satu tin susu formula 400g adalah RM30 dan boleh tahan selama 2 minggu..jd, kos 2 tin bg stok sebulan adalah sebanyak RM60. Satu botol susu berharga RM10, jadi beli 3 botol utk simpanan berharga RM30. Harga bg berus pencuci botol adalah RM7. Jika berjalan jauh atau pulang ke kg, perlu ada bekas utk letak botol, tin susu dan etc. Anggaran harga bagi bekas adalah RM23. Jadi, kesemua sekali berjumlah RM120 utk kali pertama belian. 
  • Jika sebulan kos bg 2 tin susu formula adalah RM60,jadi..kos setahun susu formula adalah RM720. Tempoh maksimum baby perlu disusukan adalah selama 2 tahun..jd kos bg 2 tahun adalah sebanyak RM1440.
  • Selain itu, alatan botol baby sebaiknya ditukar bagi setiap 6 bulan. Jadi untuk 6 bulan seterusnya perlu keluarkan RM30 untuk beli botol susu baru.


Calculation bg baby yg breastfeed

  • Tak perlu beli botol susu, susu free..jimat.
  • Kena beli baju menyusu, katakan blouse menyusu sehelai RM50. Setiap 2 bulan beli sehelai..setahun kos RM300 dpt 6 helai blouse menyusu. Koleksi baju bertambah, kalau nak lg jimat boleh beli baju 2 in 1..boleh guna utk menyusu dan semasa mengandung mcm kat page https://www.facebook.com/pages/Nursing-and-Maternity-Wear/778857198815895. Boleh pakai masa mengandung dgn menyusu lg. Jimat sangat..
  • Bra menyusu kena ada. Sehelai RM20..setahun beli 6 helai baru RM120. Koleksi bra pun bertambah. Tak perlu tukar selalu. Kalau rasa dah bosan baru tukar, nak pakai sampai anak ke5 pun boleh.
  • Tak perlu leceh2 nak bawak balik bekas letak botol dan etc. Cuma bawak badan jer, biler2 baby menangis..boleh breastfeed. Kalau nak jimat boleh sangat kan :)

Untuk ibu yg bekerja mungkin rasa susah nak breastfeed baby mereka. Tp fikirkan kebaikan yg boleh baby dpt dr susu anda..bnyk pam susu elektrik dijual di kedai skrg. Katakan satu pam RM500 dan bekas simpan botol susu dlm RM20. Jadi modal awal dan akhir hanya RM520. Berbaloi sgt sbb pam susu tu boleh guna lama, baby pun dpt minuman berkhasiat.

Sebaiknya breastfeed baby hanya selama 2 tahun shj. Kajian mendapati baby gurl yg breastfeed lbh dr 2 tahun akan mempunyai masalah kurang keyakinan diri manakala bg baby boy pula, rangsangan seks mereka telah terbina seawal usia 2 tahun. Jadi, sebaiknya breastfeed selama 2 tahun sahaja yer :)

Comments

  1. Salam ... BW sini sambil FOLLOW #15
    Satu perkongsian yg baik untuk kita semua ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks sbb sudi BW dan follow..nnt sy singgah tgk Akif yer :)

      Delete
  2. Salam,,
    Betul tu sy ni pun bf baby jgk... jimat sket belanja... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumslm,
      Untung bf ni kan? Semoga baby kita sihat2 ajer :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pasang Bidai Tingkap Guna Cabletight

Cara Tebuk Lubang Pada Jubin

~Kek Coklat Kukus Paling Senang~