Posts

Showing posts from 2014

~Happy Birthday Lovers 2014~

Image
Uiks, dah lama x update blog..rindu pulak. Since xde topik nak cerita tp rasa nak update blog, terowbek kenangan lalu pun bolehla..
20/10/2014 Sambutan birthday suami tersayang. Xjemput sesaper pun..utk keluarga kecik kami jer. Hadiah dah siap kasi awal seminggu gara2 x switch off laptop..suami tertengok pulak gambar hadiah yg nak beli online tu. So bocor rahsia, kasi siap2. On the date, cuma belanja makan jer...tp makan kat umah..kami bertiga jer ^_^
Semoga abang menjadi suami dan ayah terbaik utk sayang dan Auni..semoga diberkati Allah, sentiasa dibawah perlindunganNya. Bimbing kami ke syurga yer abang..kami sayang abg <3 <3




5/11/2014 Sambutan birthday Auni Sofea pulak..Tp drag dua hari sbb nak sambut kat kampung, kenduri kesyukuran + tahlil. Umi cuma prepare puding triffle utk jemputan, lenguhla jugak nak buat dlm kuantiti banyak..nasib baek ramai yg tolong. Ajak adik beradik terdekat, jiran2 dan org surau sikit. Auni pulak bnyk menangis mlm tu, maybe pasal ramai yg nak pelu…

~ Kiki Anak Terbuang ~

Image
Salam tgh malam..
Last week Ahad, dari ptg sampai ke mlm asyik terdengar bunyi ngiau anak kucing tp xdpt nak detect dtg dari mana. So ktrg guess bunyi bb miau tu dtg dr rumah sebelah. Tghr esoknya, time nak check surat dlm peti pos, terdengar lg bunyi ngiau tp mcm dekat sgt bunyi tu..mcm kat sebelah. So kuis2 sikit kat dlm rumput tepi dinding pagar...Ma Shaa Allah mmg ada bb miau rupanya.
Bb miau yg belum boleh bukak mata tu, dgn tali pusat masih melekat duk mengiau2 slow. Sy angkat dan check, ada beberapa ekor kerengga tgh menggigit bb miau tersebut, beratus2 telur lalat atas bulu halus bb miau dan beberapa ekor ulat bergerak merayap2 serta bahagian punggung berdarah. Sy yg masa tu dah bersiap2 nak keluar, xjd keluar. Amek bb miau, letak dlm baldi yg dialas kain tudung dan terus bancuh susu utk disuap pdnya.

Dah setel, baru keluar rumah. 
Bila balik umah..call mak tanya nak buat apa..mak suruh mandikan dlm air suam dan berus bulu Kiki dgn berus gigi utk hilangkan telur lalat yg bnyk…

~Kubur Bernyawa~

Image
Macam saspen jer tajuk kat atas...hehe. 

Baru beli novel baru smlm..xbaca lg, konon nak baca time nak tidur, xsempat2 terus tidur. Dah ada baby memang tak sempat nak baca novel pun sebenarnya..sibuk jer 24 jam tp tgn gatal jugak nak beli novel ni. Last sekali baca novel sebelum ni tajuk 'Aku Bercerita' author Ramlee Awang Murshid..i am a big fan of RAM! Tp semalam salesgirl tu xbawak stok, almaklumla beli kat tapak ekspo. Hari ni misi membaca novel Kubur Bernyawa akan dilakukan..stay tuned ;)

~Tips Mengurus Kewangan~

Image
Alhamdulillah..sejak start dengan bisnes secara fulltime ni, banyak ilmu baru saya peroleh. So mulai hari ni, saya nak share lah beberapa ilmu yg saya rasa berguna supaya kawan2 pun boleh dapat manfaat. Malam ni kita mula dgn tajuk 'Mengurus Kewangan'. Cewah..mcm tgh mengajar pulak..

Masalah utama bila terlibat dengan transaksi puluh ribu ni, kita pandang duit seringgit dua macam takde nilai..dulu selalu nampak amount kecik, so bila terjumpa seringgit mesti kutip simpan. Skrg, setakat singgit, lima hinggit tu kasi anak pulak maen..kat situ silapnya.


Saya dah mulakan menulis transaksi jualbeli bulanan ke dlm lejar sejak bulan lepas. Walaubagaimanapun, dari buku 'Bajet Wang' yg sy baca, katanya perbelanjaan kewangan perlu direkodkan setiap hari! Orang yg kaya adalah mereka yg pandai menguruskan wang manakala org yg miskin adalah mereka yg gagal menguruskan wang (The Millionaire Next Door). Tp rasanya sy masih belum sempat nak rekodkan aliran keluar masuk wang secara harian…

Dapat Offer Jadi Group Leader..Wah..

Image
Rezeki Ramadhan lg, Alhamdulillah..
Baru minggu lepas dpt offer sambung mengajar tuisyen lepas raya..minggu ni dapat pulak offer untuk jadi leader dlm group jualbeli emas..  Alhamdulillah..Alhamdulillah, sungguh rezeki Allah tu dtg dlm bentuk yg tak disangka2.

Baru jer lg terlibat dgn jualbeli emas ni akhir bulan tahun lepas..ilmu pun kosong, boleh dikatakan newbie sesgt..tp mungkin sbb dah rezeki, dapat offer jd leader. Sifu pulak org lama yg dah bnyk pengalaman dlm emas, x kedekut ilmu..senang nak berurusan. In shaa Allah lepas ni akan share bnyk ilmu ttg emas dan pelaburan. Mana tau kot lepas ni ada yg berminat nak terlibat dgn emas pulak.


Oh..masa kami join tahun lepas start dgn RM15k cash..skrg emas dah membiak dekat 300g. In shaa Allah akhir tahun ni cash di bank akan mencecah RM40k..untung simpan emas..emas dapat, cash pun dapat :)

Hadiah RM10..wink..wink..

Image
Alhamdulillah..
Hihi..rupanyer dah jd pemenang GA dari Puan Hafizah, dapat hadiah RM10. Walaupun nilai tak besar tp excitement tu yg best tu..ter excited lebih2. Biasalah kan, semua org suka hadiah..huhu. Tp duit ni akan disimpan dlm tabung infaq, senang nak menderma nnt. Tabung infaq tu tabung syiling ke? Bukanlah..

Buat akaun bank yg boleh akses online, mcm maybank2u ke, cimb klik ke tp yg jarang kita guna..kira akaun ke2 lah ni. Pastu simpanlah duit sikit dlm tu. Bila kita rasa nak menderma, sambil update blog..pun boleh menderma. Ha..tu lah tabung infaq! Simpanlah dlm seratus ke dua ratus dan jgn usik duit tu kecuali untuk tujuan infak dan kalau sgt2 terdesak (means time poket kering :P). Apalah sgt derma RM10, RM20 tu kalau nak compare dgn rezeki yg Allah dah kasi kat kita selama ni..ye dak? Lgpun dlm rezeki kita, ada bahagian org lain. Duit yg kita sedekah tu adalah sebenar-benar harta kita, yg ada kat tgn ni..belum tentu jd hak kita. 
So, dah boleh buat tabung infaq sorang sat…

Resepi Sos Steambot

Image
Cerita semalam,  Tak tau nak masak apa untuk bukak puasa..tetiba dtg idea nak buat steambot. Terus suruh suami beli bahan untuk masak. Sebelum ni buat sos biasanya kurang kick..tp sos semalam mmg sedap. So, nak simpan dlm blog, kot nnt nak buat lg, tau mana nak refer :)






Resepi Sos Steambot
1 sk pes tomyam 2 tangkai cili api merah 2 ulas bawang putih 2 sk minyak bijan 1 sk sos tiram 1 sk kicap manis 1/2 sk sunquick 3 sb air masak Daun ketumbar dihiris Garam dan gula secukup rasa 
Cara masak: Blend cili api dan bawang putih kemudian masak bersama semua bahan di atas kecuali daun ketumbar. Bila dah pekat, hidang dgn letak daun ketumbar..senang kan?




Jemput makan semua..oh, lupa! Resepi kat atas suami bawak balik dari opis..print dari internet tp xpasti sumber mana. Tp sy dah alter sikit resepi tu, kredit kat tuan punya resepi asal yer :)

Boikot Barangan Israel!

Image
Ma shaa Allah, dlm kita best2 tgk bola..umat Islam di Palestin berdepan dengan hujan peluru..sedeh sgt. Rasa tak boleh nak bukak facebook tgk gambar2 sahabat Islam kat sana yg berdarah muka, anak2 kecil menangis, meratap..golongan lemah yg syahid..Allahurabi :(

Banyak fikir dlm hati, apa yg aku boleh tolong utk bantu mereka..rasa berdoa sahaja macam tak cukup, sbb golongan perampas tu masih lg bebas membedil sana sini. Hairan bila PBB yg kononnya gah suarakan hak asasi manusia still membisu macam mata dah buta, telinga dah pekak. Mr Jib selaku PM Malaysia pun takde usul pun nak bantu kaum Islam kat sana walhal bila cakap isu agama bukan main kuat dan lantang sekali. Cuma badan NGO macam Aman Palestin yg berterusan mengumpul dana untuk Umat Islam Palestin. Kenapa negara Islam yg mengaku bertuhankan Allah, tak rasa untuk bantu saudara seIslam yg lain? Hairan..



Mungkin kita masih boleh bantu mereka dgn cara boikot barangan keluaran Yahudi, kat bawah beberapa barangan yg kita dah boleh s…

Ihya' Ramadhan - Giveaway By Ummudd80

Image
Ada sesiapa nak duit raya tahun ni? Jom try GA dari Ummud, boleh dapat hadiah duit raya..tp untuk yg menang jer la :P
Tiga pemenang dicari dengan hadiah duit raya RM50, RM30 dan RM20 setiap satu. Tarikh tutup pada 21 Julai dan pemenang akan diumumkan pada 25 Julai 2014. Tapi terma dan syarat boleh berubah..kalau nak tau info lanjut, sila check blog Puan Faizah ni yer. Tak boleh klik kat gambar sbb den xreti nak buat backlink..kuikui :P
 Goodluck yer kengkawan :)

Puding Karamel Kukus

Image
Dua tiga hari ni rasa rajin jer nak try buat desserts utk berbuka. Bila da buat tu..ada yg jd, ada yg xjd, ada yg rasa biasa2 jer..tp yg saya nak tulis ni, dessert yg sedap dan jadi dgn jayanya (sebenarnya terlebih manis sket :P)
Saya amek dari belog FakhRuru sbb gambar yg nampak sedap dgn senang nak dibuat..terima kasih yer tuan tanah. Tp disebabkan cuma makan berdua, so sy dah divide semua ingredients dari resepi asal ke half portion jer. Kat bawah resepi makan utk berdua, boleh try buat...rasa mmg best..
Resepi Puding Karamel Kukus
Bahan A:  1/2 cawan gula 1/4 cawan air masak
Bahan B: 2 biji telur gred A (dipukul)
Bahan C: 1/2 cawan susu cair 1/2 cawan air masak Satu setengah sudu makan gula

Bahan D:
1/2 sudu kecil esen vanila
Cara masak:  Masukkan gula dlm periuk dan masak dlm api kecil sehingga warna berubah menjadi kekuningan. Kemudian tutup api dan masukkan air perlahan2 dan kacau laju2 utk elakkan drpd berketul. Dah siap, masukkan dlm bekas acuan..ketepikan dulu. Dalam periuk …

~ Mr Umi vs Mrs Abi ~

Image
Tajuk pun dah pening, umi dpt title Mr, abi pulak title Mrs..terbalik dah ni..
Haha..semua sbb cerita semalam. Baru perasan yg husband ni dah act macam makcik2, si isteri pulak ambil alih tempat suami. Husband balik smlm bawak satu sampul putih, bila bukak rupanya ada katalog pinggan mangkuk..jeng3. Isteri xder mood pun nak tengok, yg si husband ni dah bukak page mana dia nak beli. Siapla cakap beli yg ni dpt 30% less, harga tak sampai rm300..punya nak nego dgn wife.

Terpaksa la isteri buat2 tengok, sebenarnya kat otak ni duk fikir nak saving sket sbb dah nak raya, lepas tu kalau beli set sampai 37 pinggan cawan mangkuk semua tu..mana nak letak kat dapur. Kabinet dapur belum ada, tempat letak pggan mangkuk dah penuh..kalau pecah kan sayang..macam2. Nak pulak harga rm300..susutlah saving nnt.


Akhirnya try kawtim dgn pembekal pamp suisse yg kitorang nak beli tu, mintak harga member..tak sampai 5 minit deal akhirnya dia kasi less rm200..rezeki suamilah..dapat jugak set pinggan mangkuk y…

Baby Walker: Baik atau Buruk?

Image
Baby Auni dah pandai merangkak dan berdiri sendiri dgn berpaut pd sofa skrg. Bila dah start memaut tu mmg selalu jugakla jatuh..kitorang pun plan nak beli baby walker utk Auni tp opismate husband gtau baby walker tak baik untuk baby sbb bila baby duk dlm tu, dia tak cuba utk berdiri sendiri tp cuma gerakkan kaki sesuka hati tanpa cuba berusaha pun. So, dari segi psikologi baby tak berapa bagus lah camtu. Erm..baru tau ni. Nak dpt lbh info pasal baby walker, kitorang pun tanya pakcik gugel..dan rasanya kitorang tak jd kot beli baby walker utk Auni...


Kenapa tak jd? Sebab kitorang buat conclusion yg baby walker ni langsung tak membantu dlm tumbesaran otot, mental dan motor baby. Jom kenali apa itu tumbesaran otot, mental dan motor bayi:
1. Tumbesaran otot - tumbesaran otot utama adalah pd bahagian tangan dan kaki merangkumi otot betis, peha, bahu etc. Semakin bnyk bayi merangkak, semakin kuat dan cepat tumbesaran ototnya. Ia seolah seorang ahli angkat berat mengangkat dumbell utk kuatk…

BLOGLIST MAY-JUN 2014 BY YONG

Image
Bagi sesiapa yg tgh cari GA untuk join, sempat lg untuk join GA dari Kak Yong sbb due date 15 Jun ni. Kalau rasa nak join, boleh klik pada gambar kat atas ni yer.
Saya mula berblogging pada 5 Mei 2014, still panas dr oven ni :P

HESTA Dah Sampai!!

Image
Alhamdulillah..walaupun baru sebulan usia blog ni tp owner blog dah dapat merasa menang hadiah giveaway..thanks HESTA..teruja sangat bila parcel ni sampai petang td. Rasa macam nak melompat jer ^_^


Masa Poslaju call nak hantar barang tu, ingatkan kecik jer parcel nyer tp sekali dtg..mak ai..besar rupanya. Memang padan harga sekotak RM170, ingatkan trial pek yang set kecik tu jer. Dah la lengkap semua kat dlm tu dari toner, cleansing milk, cleansing gel, scrub, mask, aloe vera gel sampailah ke sunblock. Ma Shaa Allah memang tak sangka boleh menang dapat bnyk macam ni :)


Untuk masa skrg kena pakai dulu dalam sebulan dua utk tgk effect HESTA ni, kalau serasi dgn muka dan berkesan..boleh testi nnt. Masalah kulit muka skrg ni pigmentasi, liang roma besar dan kulit kusam..hopefully ada perubahan lepas pakai nnt. 
Pape pun, nak ucap thanks sesangat kat HESTA sbb dah pilih owner blog sbg salah sorang pemenang..semoga HESTA akan terus maju dan sukses lg lepas ni. Kalau ada yg nak tau info lan…

' Setulus Kasih Ibu' Contest by Dr. Shikin

Image
Ada yg berminat nak join GA Dr Shikin ni tak? Kalau rasa nak join, klik jer gambar kat atas ni. Tarikh tutup pada 30 jun 2014 @ bila dah cukup 90 org peserta. So jgn tunggu lg, jom join cepat ;)

Selamat Hari Ibu buat Junaidah Binti Yaacob a.k.a Ma

Sepanjang hidup dari kecik sampai dah jd mak org ni, rasanya masih banyak menyusahkan ma. Setiap yg dibuat mesti bertentangan dgn kehendak ma..selalu bertelagah pendapat. Walaupun cara nak masak pun, mesti tak sebulu..kenapa yer?
Tapi percanggahan pendapat tu yg buat kasih sayang pd ma sentiasa menebal, walaupun ma marah tp ma selalu ada di sisi masa senang atau susah, masa sihat atau sakit, masa panas atau hujan. Ingat lg masa kecik, ma pimpin tangan untuk lintas jalan dlm panas terik demi untuk belikan baju sekolah..banyak susahkan ma..
Masa putus cinta, ma peluk dan dakap kuat2..macam masa kecik2, menangis dlm pelukan ma demi sorang lelaki..menyusahkan ma lg. Lepas tu, masa buat keputusan nak kawen, tak kenal lelaki tu..ma tak tidur malam…

Giveaway Tunai RM500 by SyuhadaBaharudin.com

Image
Jom join giveaway dari Syuhada baharudin. Kalau nak tau detail, klik jer kat gambar atas ni. Goodluck u all!

Resepi Puree Baby

Image
Baby Auni dah besar!
Tapi last check up berat naek cuma 200g, so staff nurse advised kasi bubur nasik instead of nestum. Dalam tgh mencari resepi puree untuk baby, tiba2 dtg idea nak buat puree beras + kurma + ikan + lobak sbb benda tu semua ada dlm peti ais. Senang jer pun nak buat, baby Auni pun makan dgn berselera, resepi mcm kat bawah ni:
Puree Nasi


Setengah cawan beras 1 inci lobak 3 biji kurma 2 ekor ikan selayang halus (direbus dan dibuang tulang) 3 cawan air
Cara penyediaan: Campur semua bahan di atas dan masak atas periuk dgn api sederhana. Bila nasik dah lembut, boleh tutup api dapur dan sejukkan. Campuran tersebut diblend dan disimpan dalam freezer.

Semua bahan yg digunakan ada kebaikan masing2. Contohnya, lobak baik untuk mata, kurma bagus untuk tingkatkan kecerdasan otak selain rasa manis yg boleh buat baby nak makan banyak dan ikan kaya dgn sumber protein. So, kira makanan berkhasiat baby lah ni.


Bila baby nak makan, keluarkan sejam awal dan panaskan ajer. Senang, boleh…

Tips Pujuk Suami Merajuk

Image
Selalu sgt suami merajuk? Haha..takder hal, itu tandanya suami seorang yang lembut hati dan penyayang. Suami lg suka merajuk sbb mereka taknak marahkan isteri yg disayangi, mengharapkan isteri dapat pujuk dan manjakan mereka. Bagus apa sbb itu juga tandanya suami bukan seorang yg panas baran.

Tapi kita pulak yg pening kepala nak pujuk? Jom baca tips berikut untuk pujuk hati encik abang yg tgh lara :P
1. Perkara plg penting, kena tau bila suami merajuk. Lelaki bila marah biasanya mereka akan diam, so kalau tiba2 suami diam dan menjauhkan diri dari korang contohnya masuk bilik tiba2 tu, fahamlah yg diorang tgh merajuklah tu. Jgn duduk diam, do sumthing. Lg cepat suami hilang rajuk, kan lg bagus.
2. Cara plg senang nak pujuk, follow diorang mana pergi..lepas tu peluk dari belakang. Jgn mintak maaf, tanya dulu kenapa dia tak sudi temankan korang tgk tv ke, makan ke..tanya dlm mood romantik, jgn jerkah2. Kang tak pasal2 lg kuat encik suami merajuk pulak.
3. Biasanya kalau suami lembut hat…